Karinthy Márton: A vihar kapuja

20.000 Ft

Karinthy Márton: A vihar kapuja

20.000 Ft

  • Riport regény 
  • Megjelenés: 2007
  • Kiadó: Ulpius-Ház, Budapest
  • Oldalszám: 373
  • Dedikált példány!

1 készleten

Leírás

Karinthy Márton: A vihar kapuja
Színművészeti főiskolások 68-73’ – (Egy családregény eleje)
Bp., 2007. Ulpius-Ház. 373 [3] p. Első kiadás! Kiadói illusztrált papírborítóban. „Zsuzsának szeretettel – Karinthy Márton – 2007. dec. 4.” dedikált példány!

Az ​Ördöggörcs kirobbanó sikere után a veszélyes „második” helyett az első könyvének tekinti Karinthy Márton A vihar kapuja című most megjelent kötetét. Ebben „Marci” főiskolai rendezőosztályának életén keresztül pillant vissza az 1968–1973 közötti korszakra, s benne önmagára. Felkereste volt osztálytársait: Ascher Tamást, Gáll Ernőt, Illés Istvánt, Kornis Mihályt, Meczner Jánost, Nagy András Lászlót, Romhányi Lászlót, Szőke Istvánt, Valló Pétert, hogy közösen emlékezzenek az ifjúságukra, együtt idézzék fel a legendás hatvanas évek színházi világát és önnön helykeresésüket. Barátságok, szerelmek, konfliktusok, intrikák, árulások, sikerek és bukások: mindaz, ami a rendezőtanoncok életének része már akkor, mikor még szinte meg sem kezdték pályájukat, még ki sem léptek a vihar kapuján.
A könyv a prágai bevonulás utáni megfagyott kádári konszolidáció titkokkal és elfojtásokkal terhes izgalmas és fájdalmas szakaszáról szól. A rendezőosztály többsége azóta sikeres, ismert színházi emberré vált, ettől oly izgalmas, hogy mire emlékeznek közös diákéveikből, hogyan látják akkori életünket. Voltak, akik kihullottak a színházi szakma rostáján. Az ő sorsuk esetleg épp ezért tanulságos és tipikus. Megannyi sikeres vagy épp kerékbe tört élet, izgalmas karakter. Egy olykor kegyetlenül drámai, máskor röhejesen kisszerű korszak tanúi ők.
A mű azonban nem csupán egy művészi és egyéni énkeresés kezdetének krónikája, nem egyszerűen múltidéző párbeszédsor, hanem páratlanul érdekes és értékes kordokumentum is. Izgalmasan fedi fel a korabeli színházi élet mindennapjait, harcait, megismerhetők belőle az egymással vetélkedő színházművészeti irányzatok, melyeknek természetesen mind a kádári kultúrpolitika szigorú korlátai között kellett érvényesülniük. A mű egyben egy családregény eleje is. Benne van az is, hogy mi minden történt a szerzővel, mielőtt az Ördöggörcs megszületett.
A híres Kuroszava-filmtől kölcsönvett cím – A vihar kapuja – nemcsak viharos életünk kezdetére, olykor zűrzavaros vágyaink kuszaságára, de egyúttal az író félelmeire, szorongásaira, végzetes keserűségére is utal. Ez a tünékeny emlékezetből és vaskos valóságból gyúrt különös massza ugyanis újra ráébresztette a családjával való szembesülés elkerülhetetlenségére. Az író fogalmazásában: „Mint a macska, aki önmaga körül forog, visszajutottam hát ugyanoda, ahol a menekülésem előtt voltam.”

További információk

Tömeg 500 g
Méretek 12.5 × 20 cm

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Karinthy Márton: A vihar kapuja” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük