Abaúj Antikvárium, dedikált könyvek, kéziratok

Cina, Cipi, Köbcsi Csacsi, Tili néni, Giga néni és a többiek

Előszó az Abaúj Antikvárium 86. könyvárveréséhez

 

A 300 tételes árverés bővelkedik ritkaságokban, de a legnagyobb meglepetés Weöres Sándor családi köréből származó korai verskéziratok, a költő egy levele és három különleges dedikált kötete, amelyeket becenevén “Cina” dedikált unokatestvéreinek.

Ha már becenevek, akkor egy másik jeles irodalmárunk is árulkodik becenevéről: Ottlik Géza “Cipi” -ként dedikálta egyik kötetét irodalomtörténész barátjának.
Azt is megtudhatjuk az árverés katalógusból, hogy Kőbányai György író, újságírót barátai “Köbcsi Csacsi”-ként hívták. Bella István kedveskedik dedikált kötetével az újságírónak.
Fokozzam még a becenév sztorit Weöres Sándor családjáról is megtudhatjuk, hogy nénikéi is kaptak becenevet: Weöres Ottília – Tili néni, Weöres Gizellát egyszerűen csak Giga néninek becézték. Azért mindenre nem derül fény a Weöres hagyatékból: nem tudjuk pontosan ki volt “Panna nénikéje”, akinek az árverés levelét címezte a költő.

Rozsnyai Polett novellái

Árverésünk dedikált kötetei most is fényt derítenek néhány lappangó kérdésre. Pl. Berzeviczy Albert egykori vallás- és közoktatásügyi miniszterünk “Navratil – Hegedűs Rózsikának” dedikálja kötetét, aki Jókai Mórral áll rokonságban.

Hogy ki volt Karinthy Frigyes utolsó szerelme? – Megtudhatja az árverés katalógusából.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?