Babits Mihály: Levelek Iris koszorújából (Versek)

20.000 Ft

Elkelt

Babits Mihály: Levelek Iris koszorújából (Versek)

20.000 Ft

  • Versek
  • Megjelenés: 1909
  • Kiadó: Nyugat, Budapest
  • Oldalszám: 94
  • Első kiadás!

Elkelt

Kategória: Címke:

Babits Mihály: Levelek Iris koszorújából (Versek.)
Bp., 1909. Nyugat. 94 [2] p. Első kiadás!
Kiadói szecessziós, rajzos papírborítóban, amely Falus Elek munkája. Babits első verses kötete.  A címlapon poss.: „Herman Lula 909 V. 15.” zongoraművésznő autográf névbejegyzése.

A negyedik Nyugat kötet 1909. július 16-án (?). Buda Attila Nyugat bibliográfiája július 16-ára teszi a megjelenést, ezzel szemben ez a kötet Herman Lula bejegyzésével igazolja, hogy már május 15-én megjelent a kötet. A zongoraművésznő valószínűleg az első példányok egyikét birtokolta. (Buda Attila: A Nyugat Kiadó története Bp., 2000. Borda Antikvárium.)

„Annyira az elsők között volt, hogy hamarabb kapott, mint Babits maga. — Babits akkor Fogarason volt tanár, és Fenyő Miksa éppen május 15-én adott fel neki postán egy példányt. Ez, saját értelmezésem szerint azt jelenti, hogy a kötet 15-én jött ki a nyomdából.” (Bíró-Balogh Tamás „expressz” facebook közlése)

Herman Lula (1887-1955.) zongoraművésznő, zenepedagógus, Földessy Gyula irodalomtörténész felesége. Földessy, Ady Endre „poétai-adminisztrátora” köteteinek szerkesztője. Herman Lula több alkalommal is fellépett a Nyugat irodalmi estjein, így került ismeretségbe Ady Endrével. A fiatal zongoraművésznő ajánlotta későbbi férjének figyelmébe Ady Endrét, így lett Ady versesköteteinek szerkesztője. A zongoraművésznőt szoros barátság fűzte többek között Kacsóh Pongráchoz, Kodály Zoltánhoz a művészvilág és irodalmi élet számos neves egyéniségéhez.

További információk

Tömeg 420 g
Méretek 13 × 20 cm

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Babits Mihály: Levelek Iris koszorújából (Versek)” értékelése elsőként