(Hamvas Béla), Pál Antal: Bevezetés a modern karakterológiába

200.000 Ft

(Hamvas Béla), Pál Antal: Bevezetés a modern karakterológiába

200.000 Ft

  • Pszichológia, jellemtan
  • Megjelenés: 1941
  • Kiadó: Nagy Károly Grafikai Műintézete, Debrecen
  • Oldalszám: 134
  • Dedikált példány!

♦ Ajánlattétel

1 készleten

Leírás

(Hamvas Béla), Pál Antal: Bevezetés a modern karakterológiába
Debrecen, 1941. Nagy Károly Grafikai Műintézete. 134 [2] p. Első kiadás!
Kiadói papírborítóban. A címlapon „Perjési Sándor-nak szíves szeretettel: Pál Antal, Debrecen, 1941. IV. 11.” a neves református lelkésznek Hamvas Béla által álnéven dedikált példány!

A kötet elkészítésében közreműködött felesége Kemény Katalin (1909-2004) író, művészet-történész is, akit 1937-ben vett feleségül és nem csak az életben az alkotásban is társa lett. A tudományos alapossággal megírt művet valaki más helyett írta a Fővárosi Könyvtár könyvtárosaként pénzért. A megbízó személye máig ismeretlen, Pál Antal nevű személyről nem tudunk, nincs nyoma a tudományos életben és a művelődéstörténetben sem. (Lehet, hogy nem a tudományos életben kell keresni?) A címlap verzóján azt olvashatjuk, hogy a kötet: „Megjelent a tiszántúli református egyházkerület sajtóalapjának támogatásával”. A ritkán fellelhető kötet ismert dedikált példányainak mindegyikét a szerző, Hamvas Béla látta el kézjegyével Pál Antal álnéven (lásd. PIM. Gulyás Pálnak dedikált példány). Az állandó pénzszűkében lévő házaspár a kötetért kapott pénzből „királyian” töltött el egy nyarat az Adrián. Hamvas, Pál Antal könyvéhez dicsérő ismertetőt is írt, amely a Magyar Protestáns Szemlében és a Magyar Psychológiai Szemlében látott napvilágot.

“Ez a kis könyv a szerző részéről azt jelenti, hogy a fölfedezés öröme teljesen elragadta és valósággal tombol abban a látszólagos gazdagságban, amely a modern karakterológia tényleg sokszínű, tarka és néha friss elméleti áradata. Igaz, van itt min csodálkozni: talán nemcsak a vásári összevisszaságon és azon, hogy a többszáz szerző között kettő sincs, akinek feltevése vagy elmélete vagy rendszere, – akárminek lehet nevezni, mert egyik sem, – csak egyetlen pontban is megegyezzék. Ez a könyv el van ragadtatva attól, hogy ennyi karakterológia van, hogy van francia, angol, német, van analitikus, klinikai, metafizikai, konstruktív, exisztenciális, szellemtudományi, – egészen beleszédül a sok névbe, tetszeleg abban, hogy a rendszereket és elméleteket vázlataikban közli, ismertet, magyaráz, összefüggéseket gondol el és talán egységet is óhajtana. Könyve a modern embernek azt a stádiumát jelenti, amely már kidugja fejét az iskolás és exisztenciátlan unalomból. Ebből a szempontból nemcsak jó a könyv, hanem hasznos is. Különösen a most tanuló fiatalember veszi hasznát. Ezt a fiatalabb érdeklődőt magával is ragadja, – éppen sokszerűségével, gazdagságával és széles körben folytatott megfigyeléseivel. S ha van a könyvnek igazi gondolkozói erénye, úgy az is itt fekszik: mintha a szerző nem annyira egységesítő filozófus, hanem éppen ellenkezőleg: – botanikus lenne, aki a növényvilág változatosságában és közös nevezőre hozhatatlanságában gyönyörködik. Aki megremeg az örömtől, amikor látja, hogy ennyire és milyen nagy mértékben és visszavonhatatlanul különbözünk és alig van néhány szál, amely bennünket egybefűz. A lét császári bőkezűsége és elvakító tündöklése a sokszerűségben. Ez annak a gondolkozónak is hasznára lehet, aki a modern karakterológián, mint az emberi lét megértési kísérletén esetleg már túl van.”

További információk

Tömeg 600 g
Méretek 17 × 24 cm

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„(Hamvas Béla), Pál Antal: Bevezetés a modern karakterológiába” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.