Ignotus (Veigelsberg Hugó): Kisérletek – Czikkek és képek.

70.000 Ft

Elkelt
Akció!

Ignotus (Veigelsberg Hugó): Kisérletek – Czikkek és képek.

70.000 Ft

  • Cikkek, elbeszélések
  • Megjelenés: 1910
  • Kiadó: Nyugat, Budapest
  • Oldalszám: 382
  • Dedikált példány!

Elkelt

Kategória: Címke:

Leírás

Ignotus (Veigelsberg Hugó): Kisérletek – Czikkek és képek.
Bp., 1910. Nyugat. 382 p. 1 sztl.lev. Első kiadás!
Későbbi félbőr kötésben, körben festett lapszéllel. „Gozsdu Eleknek szeretettel, tisztelettel Ignotus 1910. jan 9” dedikált példány! A címlapon poss. autográf névbejegyzés: „Markovits Rodion”.

Ignotus a modern magyar irodalom szervezője: hatalmas szerepe van abban, hogy a Nyugat aranynemzedéke világszínvonalra emeli a magyar irodalmat. Az „Ignotus” kezdetben írói álneve volt, de 1907-ben törvényesen is fölvette ezt a nevet: előbb Ignotus-Veigelsberg Hugó, utóbb Ignotus Hugó alakban.

A dedikáció címzettje Gozsdu Elek (1849-1919.) író, drámaíró, főügyész. Keveset írt mégis nagy hatással volt irodalmunkra. Az irodalomtörténet többször is felismerte, hogy klasszikus elbeszélőink közé tartozik, egyenrangú a Nyugat nagy elbeszélőivel, se realizmusunk, se szecessziónk nem foglalható össze életműve nélkül.

Rodion_es_Rodi_neni

Rodion és felesége Rodi néni

A kötet egykori gazdája Markovits Rodion, Markovits Jakab (1884-1948.) magyar-zsidó író, újságíró. Az első világháborúban orosz hadifogságba került. Belépett a Vörös Hadseregbe, és harcolt az orosz polgárháborúban. A világhírű íróval, Jaroslav Hašekkal együtt az I. Nemzetközi Brigád tagjaként rajta volt az úgynevezett „aranyvonaton”, ami a cári kincseket szállította el bolsevik utasításra. A két utas nem ismerte egymást, de mindkettő megírta világháborús nagyregényét: Hašek a Švejket, Markovits a Szibériai garnizont.

További információk

Tömeg 800 g
Méretek 13.5 × 21 cm

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Ignotus (Veigelsberg Hugó): Kisérletek – Czikkek és képek.” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük